金曜日, 6月 08, 2007

ハモしゃぶ Conger Hot-pots


僕はハモが大好きです。
見た目はグロテスクですが、特に初夏のハモは上品な 味です。
昔より 京都のお公家さんは競ってこの時期いただかれたそうです。
I love Congers.
They look gross but they have a elegant flavor, especially in the early summer.
From long time ago, VIPs in Kyoto used to compete with each other to have some.

長浜中央魚市場で 早朝生きハモを絞め神経を抜きます。
そうしないと 血が体に回り美味しく食べれません。
I get ours from the Nagahama Central Fish Market where the Congers are slaughtered and the nerves are taken out. The procedure is necessary to keep the blood from circulating and staying in the body.

ハモのさばきは大変です。やさしく、大胆に な。シェフは料理します。白子や卵は傷つけないように取り出します。
Filleting congers is a hard job. Natsumi carefully and boldly fillets without affecting the eggs or the soft roe.

ハモには多くの細骨があるため骨切りをします。骨切りは直前にしなくてはおいしくいただけません。 Congers have a lot of small bones that need to be broken right before or it is not as delicious.

これで準備完了。お皿に並べて食していただきます。
Now we're ready. Place them on the plate and ready for enjoyment.

6月はハモのシーズン真っ只中。
June is the start of Conger season.
京都の5月の葵祭りより始まり 夏は祇園の加茂川べりの
川床料理屋さんで良く出されます。
In May, Aoi Festival in Kyoto and continues through summer where they are found in kawayuka restaurants along the Kamo River in Gion.
関西では山陰地方のハモが美味しいとされていますが、時期により
大分豊後水道、四国阿波、唐津・長崎沖もとても美味しく絶品です。
水揚げされたほとんどは関西、関東に流れていきます。
In Kansai, the congers from the Sanin area are considered delicious, although depending on the season, great congers can be found at Ooita Chikugo-Suidou, Shikoku Awa, and Karatsu-Nagasaki area. Most of what is caught is sent to Kantou and Kansai.
ハモは色々な食べ方がありますが、僕はハモしゃぶが大好きです。
それは 新鮮な刺身で食べられるハモを自分の好みで食べられるからです。
There are may ways to prepare congers but most of all, I love conger hot-pots. Congers that can be eaten as sashimi eaten as you like in hot-pots are great.
今ここでは7月までは(8月休みのため)長浜中央魚市場に入る限りハモ料理をやりたいと思っています。
Until the end of July (since we're closed for the month of August), we hope to have Conger dishes as long as they are found at the Nagahama Central Fish Market.

出始めのハモは秋の脂の乗った物と違いさわやかで上品な味が楽しめます。
The early season congers are a lighter flavor compared to the fattier fall season congers.
フグとは違いまた品のいい味がするこの時期のハモを僕は大好きです。
Different than the flavor of puffer fish, I love the flavor of conger of this season.
今のハモは白子か卵をしっかり抱えていますので 今ここではそれも含めてお出ししています。
Currently, the congers also have a lot of soft roe that is fantastic that we are offering now as well.
ポレポレ店長 た。Pore pore chef T.