水曜日, 4月 25, 2007

よもぎまんじゅう・アスパラスープ Mugwort Dumpling and Asparagus Soup

4月のお料理の始まりは、”よもぎまんじゅう”です。
豆乳によもぎを混ぜ込んで練り上げ、とろっとした食感に仕上げてます。濃い目のあんと一緒にみると、よもぎみたらし団子?ですが、甘くはありません。はじまりはとろっとやさしくです。
April started with mugwort dumplings. By mixing mugwort into soy milk we were able to achieve a dumpling that melts on your tongue. We are serving it with a thick broth. It is not sweet but a gentle beginning to our course.

4月も終わりに近づき、元気でおいしいアスパラが出てきてます。皮ごとすべて混ぜ込み初夏をほのかに感じさせる若草色(写真がいまいちでごめんなさい)に仕上げました。
Now that we are approaching the end of April, healthy asparagus are available. We have made a soup that is a young grass color (not captured well in this photo) for the beginning of summer.

メインのおいしい野菜たちです。花はなおきさんがかわいがって育ててるルッコラの花です。手前は沖縄のでいご豚の味噌漬けです。
These are delicious vegetables for the main course. The arugula flower is grown by Naoki-san. Closer in the photo is Okinawan pig, dego ton, with a miso sauce.